Alle tijd van de wereld, zo doe je dat…

betrokkenheid in je team

“Ach ja, wie heeft het nu niet druk hé? “ zegt ze tegen me. En ik glimlach vriendelijk terug, want ik weet dat het ook anders kan, maar ook dat het blijkbaar “standaard en gewoon” is om het altijd druk te hebben. Het lijkt ook wel of iedereen zo denkt en zo reageert als je vraag hoe het gaat. En eerlijk gezegd vind ik dat best zonde,  want ik mag aannemen dat men het ook daadwerkelijk zo ziet, voelt, beleeft. En daar is het begrip TIJD volgens mij niet voor bedoelt toen het ooit bedacht is.

En blijkbaar is het nog raarder als ik zeg dat ik het niet druk heb. Ja, ik werk met veel plezier, heb ook een gezin, huishouding en beestenboel ( met grote tuin) maar heb het eigenlijk nooit écht druk. Tenminste, zo voelt het voor mij niet, ik heb het idee dat ik meestal alle tijd van de wereld heb.

Hoe kan dat?  zul jij je mogelijk afvragen. Nu, ik denk dat het in je beleving zit. Als ik mee zou gaan met de meute en ook zou zeggen dat ik het druk heb, dan is het er, net alsof het dan écht zo is. Want op het moment dat je iets zegt, dat is het open en in de wereld gezet. Dus de waarheid, een feit, dit voelt heel anders dan als je voor jezelf houdt.

Maar goed, door er in ieder geval al niet in mee te gaan en het te zeggen dat het druk is, zorgt er alleen al voor dat ik het in ieder geval niet druk héb.

Daarnaast is het ook de beleving die er aan vast zit, want wat voor de een druk is, is voor de ander totaal niet zo. Ik zie dit vooral erg terug de teams waar mee ik vaak werk  in de zorg sector. Met exact dezelfde planning, aantal cliënten te helpen met dezelfde handelingen vind de medewerker het erg druk, terwijl de ander heel ontspannen er hier en daar nog iets extra’s bij doet.. Hoe kan dat? Het zit vooral in je hoofd…

En daar zit het denk ik vooral; beleving. Ik beleef de factor tijd blijkbaar anders dan vele anderen hier in onze Westerse cultuur. In het Oosten van de wereld, of in het Zuiden ervaart men ook vele malen minder druk. Als je als nuchtere Nederlander op vakantie gaat naar de Caraïben is de kans groot dan velen zich ergeren aan de “alles op zijn tijd” mentaliteit, terwijl ik dit juist onwijs fijn vind, dit past bij me. En als we dan massaal na 14 dagen vakantie daar gewend zijn aan deze ontspannen vorm van tijdsbeleving, is het slechts voor velen een kwestie van uren soms dagen dat ze weer mee gaan in de mallemolen van “druk, druk, druk” in hun eigen omgeving hier thuis.

Hoe dit vast te houden, deze relaxte  houding, deze ontspannen beleving als het gaat om tijd? De gouden tip die een wereld van verschil maakt is eigenlijk simpel, maar blijkbaar voor velen erg lastig…

NEEM de tijd, bij alles wat je doet. Wat betekend dat je 1 ding tegelijk doet en dit alle aandacht geeft, zonder je te laten afleiden. Op deze manier ben je bewust bezig met continue in het hier en nu te leven, want NU gebeurd het, je leven, benut en ervaar elk moment dus bewust.

Als je dit onder de knie krijgt, zul je ervaren dat je efficiënter bezig bent en dus letterlijk meer tijd “over” houdt of anders gezegd, je zult in je beleving meer kunnen doen of mee maken. Daarnaast zul je voelen dat WAT je op deze wijze doet ook waardevoller is. Juist omdat het écht, met aandacht hebt gedaan, heel bewust je tijd gebruikt voor datgene waar je het voor wil gebruiken…

Dus druk? Nee hoor, alle tijd van de wereld, jij ook?

Zonnige groet,

Hillegonda

Ps: Ik kan me indenken dat het lastig is om je eigen tijd te creëren, het niet meer continu druk te hebben. Wil je hier meer over weten? Ik help je graag verder met een persoonlijk gesprek, waarin je 3 strategieën ontvangt hoe ook jij tijd kunt creëren, persoonlijk, zonder verplichtingen en uiteraard gratis 😉 Een telefoontje (06 50 40 09 04) of mailtje (info@100dagenwerkplezier.nl) is genoeg.