Drijfveren – word jij gedreven door hulpvaardigheid?
Bij de kassa zie ik het gebeuren. Een oudere dame staat voorzichtig en in alle rust haar boodschappen in te pakken. “Zal ik u even helpen?” vraagt een jongeman, die meteen enthousiast naar de boodschappen grijpt. “Nee dank u, dat kan ik heel goed zelf,” zegt de dame streng. Ze stapt demonstratief tussen haar boodschappen en de jongeman in, om hem te dwingen opzij te gaan.
“Dan niet,” is de reactie van de jongeman. Hij beent weg met een gezicht dat op onweer staat.
Jouw reactie op deze anekdote kan twee kanten opgaan: 1) Jeetje, wat zielig voor die jongen. Hij is zo vriendelijk en zij bekt hem af. Of 2) Groot gelijk oma! Waar bemoeit die gast zich mee?
Bij welk kamp hoor jij?
Hoe belangrijk vind jij het om iets te doen?
In dit blog wil ik het met jullie hebben over hulpvaardigheid als drijfveer: de mate waarin iemand dingen doet om anderen te helpen en/of te ondersteunen.
Hoor je bij kamp 1, “wat zielig”, dan heb je waarschijnlijk zelf ook vaak de behoefte om anderen te helpen. Een prachtige drijfveer, omdat daar de talenten servicegericht en hulpverlenend bij horen. Superhandig en vooral ook mooi. Veel mensen die deze drijfveer in hoge mate bezitten, werken in een omgeving waarin ze goed tot haar recht komt, zoals de horeca of de zorg- en welzijnssector.
De keerzijde van deze drijfveer heb je hierboven al gezien. Je hebt de neiging om mensen ongevraagd te hulp te schieten. Dat kan niet iedereen waarderen. Wil je weten wat de oplossing hiervoor is? Raak gepassioneerd onthecht, of in gewoon Nederlands: trek het je niet persoonlijk aan. De reactie van de oudere dame in de supermarkt gaat niet over de jongen, maar over zijn actie. Ze heeft geen behoefte aan hulp. Dat is alles. Als je dit tot je door laat dringen, voelt het al minder kwetsend.
Hoor je in kamp 2, “groot gelijk oma!”, dan is de kans groot dat je weinig behoefte hebt om anderen te helpen. Ook dit brengt prachtige talenten mee, zoals een zakelijke houding of goed zijn in delegeren. Die talenten zijn heel makkelijk als je actief bent in de financiële of managementwereld.
Voel jij je in geen van de twee kampen thuis? En denk je nu dat je nergens bij hoort, omdat je bijvoorbeeld in de pure sales werkt? Dan is de kans groot dat je wel enigszins hulpvaardig bent, maar dat het niet je grootste drijfveer is. Ditzelfde geldt voor veel andere branches en beroepen.
Jouw combinatie van drijfveren is uniek
Daarmee komen we precies bij de kern: de meeste mensen hebben meerdere van de 21 drijfveren die er zijn. Misschien heb jij van allemaal wel een beetje. En het mooie is, jouw persoonlijke combinatie van drijfveren is uniek.
Stel dat je een grote behoefte hebt aan hulpvaardigheid, in combinatie met heel weinig belangstelling voor menselijke problemen. Om je behoefte aan hulpvaardigheid in te vullen, kom je dan niet tot je recht in de therapeutische wereld of het werken met zorgbehoeftigen. Want je wilt wel graag helpen, maar op die problemen zit je niet te wachten. Een functie als onderzoeker of beleidsmaker bij een maatschappelijke instelling past dan veel beter bij jou. Wel bijdragen, niet rechtstreeks met individuele cliënten.
Ontwikkeling in eigen regie
Ik heb zelf wel enige behoefte om anderen te helpen of te ondersteunen, zolang ze maar de eigen regie houden. Ik wil helpen als de ander erom vraagt. Vandaar mijn keuze voor zelfstandigheid. Ik voed deze drijfveer door mensen te coachen in hun eigen ontwikkelproces. Dat moeten ze wel zelf doen. Ze moeten bewust kiezen voor mijn ondersteuning. Impact maken is wat ik het allerleukste vind van mijn werk: anderen helpen bij hun groeiproces.
Kortom, ook ik behoor tot geen van beide kampen. Ik vind het leuk om anderen te ondersteunen vanuit mijn matige behoefte aan hulpvaardigheid. En jij? Hoe is het met jouw behoefte op dat gebied?